Ik wil gastouder worden

Gastouder worden in Den Haag?

Gastouderbureau InterKid Den Haag zoekt nieuwe gastouders.

Hoe word ik gastouder in Den Haag?

Om als gastouder voor gastouderbureau InterKid te werken, maken wij graag eerst uitvoerig kennis met jou en jouw huisgenoten. Je kunt hiervoor een afspraak met ons maken of het aanmeldformulier invullen. Tijdens deze kennismaking wordt je getoetst of je kunt werken volgens ons pedagogisch beleidsplan, voldoende speel- en slaapruimte hebt en aansluit op onze visie.

Taalniveau van gastouders

Gezien het educatieve programma waarmee onze gastouders werken, moet jouw taalniveau op minimaal 3F liggen, dit niveau is vergelijkbaar met Havo en mbo4. Omdat veel van onze klanten werken voor Internationale organisaties is het fijn wanneer je ook Engels, Frans of Duits spreekt.

Gastouderdiploma en EHBO

Om als gastouder te werken moet je een geschikt diploma hebben. Het diploma moet op de diplomalijst gastouders staan. Het certificaat goed gastouderschap of een Ervaringscertificaat (EVC) volstaat ook.

Daarnaast heb je een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig. Wij verzorgen 2 x per jaar een herhalingscursus in samenwerking met Competent EHBO.

 

Inschrijven bij gastouderbureau InterKid

Om te kunnen werken als gastouder moet je je inschrijven als gastouder bij gastouderbureau InterKid. Je kunt je vrijblijvend bij ons aanmelden.

VOG en geldig paspoort of ID-kaart

Je hebt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig om te mogen werken als gastouder. Een VOG kunnen wij voor je aanvragen. Let op: je huisgenoten vanaf 18 jaar moeten dit ook doen. Daarnaast heb je een geldig paspoort of ID-kaart nodig.

Personenregister Kinderopvang (PRK)
Iedereen die werkt of woont, of regelmatig langskomt (structureel aanwezig), op een locatie waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven in het Personenregister Kinderopvang. Geef de namen van deze personen aan ons door, dan kunnen wij de VOG-aanvraag starten.

Risico-inventarisatie gastouderbureau

Van de opvang woning wordt een risico- inventarisatie gemaakt. Gekeken wordt in welke mate de woning veilig en hygienisch genoeg is om kinderen op te vangen. Mochten er punten van verbetering zijn, dan krijgt de gastouder de tijd om deze aan te passen.

Aanmelden als gastouder

Wanneer alle bovenstaande documenten aanwezig zijn, kan gastouderbureau InterKid jouw aanmelding om gastouder worden indienen bij de GGD Den Haag. Een inspecteur van de GGD Den Haag zal vervolgens met jou een afspraak maken om je huis te controleren. Voor het aanmelden van nieuwe gastouderlocaties brengt de gemeente Den Haag leges in rekening van € 500,00. Deze worden direct in rekening gebracht bij het aanmelden van een nieuwe locatie. Pas als deze leges door de gastouder zijn betaald gaat de aanmeldprocedure verder. De gemeente Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar brengen geen kosten in rekening.
De gehele aanmeldprocedure neemt 10 weken in beslag. Hierna krijg je een LRKP nummer en kun je aan de slag als erkende gastouder; je vraagouders hebben vanaf dat moment recht op Kinderopvangtoeslag.

Neem voor de zekerheid eerst contact met ons gastouderbureau op; wij kunnen je dan adviseren over de te nemen stappen.

Om gastouder te kunnen worden heb je een diploma nodig dat op de diplomalijst gastouders staat.

Je kunt ook een diploma halen via de Diplomaroute Gastouder

Om gastouder te kunnen worden heb je een diploma nodig dat op de diplomalijst gastouders staat.

Je kunt ook een diploma halen via de Diplomaroute Gastouder

Ondernemen

Voor gastouders, die een eigen inkomen willen verkrijgen en daartoe meerdere kinderen willen opvangen, is het aantrekkelijk om dit te doen als ondernemer. Daartoe dien je een éénmanszaak op te richten.

Als ondernemer in een éénmanszaak zijn er bijzondere fiscale regels waar je je voordeel mee kunt doen. Om voor deze regels in aanmerking te komen, geldt wél een aantal voorwaarden:

  • je besteedt minimaal 1225 uren per kalenderjaar aan je gastouderopvang, dat is zo’n 27 uur per week (bij 46 werkweken per jaar)
  • je verdient hiermee geld.
  • je bent niet op 1 januari van het betreffende jaar nog geen 65 jaar.Je hebt dan recht op zelfstandigenaftrek van € 7.280.

Wanneer je niet eerder een eigen zaak hebt gehad, dan krijg je ook nog een startersaftrek van € 2.123
Dit kun je drie jaar lang gebruiken.

Voor de beoordeling of je wordt beschouwd als zelfstandig ondernemer, ben je afhankelijk van het oordeel van de Belastingdienst. Zij letten daarbij op zaken als:

  • maak je winst, en zo ja hoeveel
  • hoe zelfstandig ben je, voer je een eigen administratie
  • heb je meerdere klanten (minimaal 3)
  • loop je “ondernemersrisico”

Voorbeeld

Je vangt 46 weken per jaar, 30 uur per week op, en gemiddeld komen er drie kinderen per uur.
Je inkomsten zijn: 90 kinduren x 46 weken x € 5,10 = € 21.114 Je voert ongeveer € 50 x 46 weken = € 2.300 aan kosten op.
Je winst is dan € 21.114 min € 2.300 = € 18.814
Trek af: Zelfstandigenaftrek: € 7.280
Trek af: Startersaftrek: € 2.123

Blijft over € 9.411 waarover je belasting betaalt en wel 36,5% is € 3.435
Hier gaat weer vanaf de Alg. Heffingskorting: € 2.033
Belasting te betalen: € 1.402

Voor de eigen bijdrage Zvw die je via een aanslag Zvw betaalt, geldt het lage percentage van 4,85% over € 18.814 = € 912.

Je inkomsten zijn dus € 18.814 minus (€ 1.402 + € 912) = € 16.500 netto.
(Dit alles is ook afhankelijk van je financiële situatie zoals het bezitten van een huis en een verdienende partner.)

Let op: als zelfstandig ondernemer ben je niet automatische verzekerd en heb je beperkt recht op uitkeringen.

Aanmelden gastouder

Meld je hieronder vrijblijvend aan, wij nemen dan binnen 2 dagen contact met je op!
Je kunt ons ook een e-mail sturen.